„2019/km/év” futóközösség

Minden naptári évben az adott évszámnak megfelelő kilométer lefutását vállalják a résztvevők. 2014-től sportbaráti közösségből 2023-ra már közel 5-6000 fős nemzetközi csapat próbálja teljesíteni a kihívást GPS okosórák segítségével.
Megjelenés: Strava, Facebook, Regisztráció , Egyedi pólók:


#50. hét
…csak arra kérlek, ne idegelj itt nekem! Már megint mindent a végére hagysz, kapkodsz tök feleslegesen, aztán csak feszkózól. Az édes Anyádnak még a tavaly előtti bio-hidro bokaránc kréme se fogyott el, találj ki valami mást.
…nem, ő nem szeretne a “Futni, enni, élni” duplikát példányaidból egyet megkapni. És a sós málna ízű fehérje zselé szeletet sem csípi.
…oké, értem. Persze, elvittek a karácsonyfazöld fejű ufók…
…Ja, rendben, majd megint kitalálom én, nem gond. Te törődj csak a nyamvadt maradék kilométereiddel, ha már eddig valahogy eljutottál. Na puszi-csokinyúl!


#51. hét
Sokunk alapjelenete. Gyönyörű serfőzőné, a kiadós toros ebéd után egy balkezes húzásra felhajtott korsó sör fehér habját – az áhítatos csendre értve – a következő mondattal törli le finom kacsójával a szája széléről:
“Angyalka szállt el felettünk?”

Ezt egyszer a Tanács mozi zacskó-zörgetős csendjében így értettem “Angyal kakált el felettünk?”

Csak óvatosan az égiekkel mostanában!


#52. hét
„Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű 2020/km/év kezdete.”

Még látok a ködös célegyenesben bekanyarodni pár eltökélt tekintetű emberkét. Még őket is megvárom, mielőtt a csendes, közös buksi simogatást, a szikkadó beigli illatú eredmény-diagram nézegetés megkezdeném.

Egész évben kerültem a személyes dícsérgetést, a “ hajrákovácsnéni” típusú bíztatást.
Ez jövőre sem fog változni. Ettől még őszintén büszke vagyok, hogy hétről hétre számolgathattam a közösbe beadott kilométereiteket. Nyilván ti tudjátok milyen “tragikák és vígságok” vannak a számok mögött.
Döbbenetes 7 200 km/év teljesítménnyel – természetesen – egy lány sporttársunk végzett az első helyen. Ájult gratuláció és alélt tisztelet jár neki! (A top 25 spori 3000 kili fölött ért be) A lelkes és kitartó tagság 40 %-a teljesítette a távot, így nekik sem kell elmondani mekkora teljesítmények ezek. A többi – megfontoltabb – kolléga is példamutató távolságot pakolt bele 2019-ben a cipőfűzőjébe.

Ezért, ahogy a közkedvelt filmsorozatok vége főcíme is jelzi:
Folyt. köv.


#44. hét
A Teljesen Felesleges Adatok Minisztériuma fontos kiegészítést küldött számunkra – miután elemezte a 2019/km/év csoport teljesítményét. A tagság eddig közel 400.000 km gyűjtött a lába tájába. Ez pont akkora távolság mintha 10x körbegyalogolnánk a Földet a napfelkeltés egyenlítőn. (Vízenjárás, tenger kettéválasztás egyéb ósdi trükközés megengedett) A Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a meridiánon sétafikáló kolléga feje – legalább 10,68 méterrel több utat tesz meg egy bemelegítő kör alatt. Itt tartunk, köszönjük a nélkülözhetetlen pontosítást!


#45. hét
Említhetnénk még kortárs, a fékevesztett száguldozásban nagy neveket rajta kívűl is, de szezonvégi összefoglalókból idén sem hiááányozhat – egyik lehetséges példaképünk – a Rádpusztai Sanyi.
Mozgóképes híradásokból kiderül, hogy míg más sokeszű, négylábú rokona a versenykiírásban szereplő két kötelező kört futja le ímmel-ámmal, addig ő legalább négyet teljesít. Míg mások makacs öszvérmódra toporzékolva eltávoznak a pályáról – ő öntudatosan a célig résztávozik és közben még a szépségversenyt is – minden évben – két fülhosszal megnyeri. Csacsiképzeletű férfitársaimnak nem elhanyagolható infó,
hogy Sándorunk az egész Déli Part minden jó svádájú szamárának is büszke apukája…
Sanyi a király!


#46. hét
Úgy a kusza szakállas orosz klasszikusok mint a Berényi Kft. örök morális és egyben praktikus alapkérdése, hogy tartozunk-e felelőséggel a múltunkért? Tartozunk-e azért amit így-úgy megtettünk? És ha már igen, akkor tartozunk-e azért amit nem? Már hogy, nem annyira igen, mint inkább de. Illetve csak éppenhogy már majdnem, vagy éppen csak sehogy se nem? Megbízható devizahitelesek vagyunk-e magunk számára, ha maradt egy kis elszámolni való? Ha a 2019 km nem csak egy híjján húsz? Tartozhatunk-e jövőre is a csopihoz – ha vajjal a fültőnél – tartozunk idén, illetve akkor már tavaly?
Nincs több hüje kérdés.
Naná! 🙂


#47. hét
Mint megszeppent Schrödinger macskák a DHL pukizacsis dobozban, bambulunk csak magunk elé? Nem segít Newton sporttárs, semmi kvantum ugrás csak univerzális csoszogás? Egyszer hullámzunk, lobogunk… Majd egy miliszekundum alatt atomi részecskékre esünk szét ugyanattól a mozgásformától, amitől már-már szuperpozícióban éreztük magunkat egy 6 perces kilivel a hátunk mögött? Még egy kicsi kitartás Cicmicek! Az alom több mint fele már a célban dorombol, de racionálisan még sokunknak van esélye begyűjteni az év végi online jutifalatot.
Mit nekünk gravitáció, mit nekünk tér s’ idő!


#48. hét
A héten is csak csavarodik szétfele a világ.
Sületlen tepsi-menekült pulykák pislognak a vakufényben, immár a több hetes Black Friday az új Fehér Karácsony napja, csomipapír szaporításban tovább tapossuk a kis Jesszus ökológiai lábnyomát…
Hogy az örömteli bánatba’ lehetne valahogy végre kisimult babapopsi arcbőrrel ráfutni az “ünnepekre”? Pedig a legjobb edzés (lenne) a pihenés. Még a tavalyi ajándék könyveket sem volt időm elolvasni rénszarvasos zokniban, és itt liheg a nyakamba jó pár betelje sületlen kilométer is. Persze, tudom, célegyenes, meg miegymás. Erről azért még beszéljünk!


#49. hét
Villámcsapásszerű antrék után – előbb vagy utóbb – mindenképp akut párkapcsolati krízisbe torkoló kalandokban gazdag életem során megtanultam, hogy egy igazán jó nőnek (tehát mindegyiknek) két dolgot nem szabad mondani.
Főleg nem egymás után.
Sem azt hogy nyugi – sem azt, hogy siess!
Pedig most mindkét felszólítás érvényes. Szívzűrös lelkemnek oly kedves Almodovár Futóegylet idén is meghírdette “Karácsonyi lassulás” akcióját, miközben kilométer harácsolás szempontjából nem ártana csipkedni magunkat még egy kicsit a latyakosban.
Jó, akkor rohanok lenyugodni, rendben?


#38. hét
Béláim, elcsesztük az egészet… tolhatjuk előlről?
Most studírozom az építőbrigád kiviteli dokumentációját a pár éve megtörtént térfelújításhoz kapcsolódóan. Ebben az került rögzítésre, hogy a „0-ás” kilométerkő – ahonnan minden utat mérnek elfele, ugye -, no, hogy az a „5-6 tonnás szobor mintegy 22 cm-rel magasabb szintre és 20-30 cm-rel arrébb került.”  Magyar Peti! Most akkor hogyan is tovább? Te beszólsz-e a Garminéknak odaát, vagy bemenjek én, vagy hárd reszet?


#39. hét
A legtrendibb életmód magazinok (Vogue, Biblia, Oravecz Nóra, Pradzsnyápáramitá, stb.) sem tudják a tutit a “Jövővel” kapcsolatban. Má’ úgy értem érdemes-e vele vesződni előre vagy a “hídon akkor megyünk át, amikor ott van” – oszt jónapot…
Az a helyzet, hogy már a jövő évi – tehát 2020-as kihívás arculati elemeit tervezem. Rakosgatom így, pakolom úgy. Eközben jött elém a tartalmában már unalomig ismert kép az egyensúlyozó kavicsokkal. De ez valahogy megtetszett. Nem nagy truváj, biztos én is meg tudnám építeni, olyan kis bíztatóan összegyüjtött, nekünk való méretű kupac – tisztára mint a fapados kilométergyüjtögetés. Szeretem az egyértelmű jelképeket. Olyanok mint a derengő piktogrammok, ahogy irányt mutatnak a mozi-félhomályban – hogyan is lesz ez a jövő év…


#40. hét
#NOKILOMETERISLIMITED
Rövid de szigorú levelet kaptunk a KEFE (valami kenyai futásos egyesület lehet) központi bizottsága képviseletében – Kipchoge szaktárs aláírásával, amiben tiltakoznak – idézem: -„ az embertelen, testet-lelket megszorító intézkedéseink miatt” és követelik mozgalmunktól az éves kilométer limit eltörlését.

Ezt nem, nem és nem! Az a minimum, hogy van maximum!

A 2019/km/év csoport dzsoggal felháborodott tagsága felkérésének eleget téve, a hétvégén személyesen delegálom magam Bécsbe – ahol Eliud sporttárs éppen továbbképzésen vesz részt – és megpróbálom elsimítani az ügyet.


#41. hét
Ezután a szomor-abszurdba hajló választási kampány után látszik, hogy mennyivel egyszerübb(?) nekünk eldönteni hogy melyik a számunkra legjobb és melyik a még annál is jobb (vagy bal) oldal. Nincs cicó, szépen jönnek a lábaink egymás után, nincs is más dolgunk mint élvezni a demokratikus egyensúlyt.
Mit remélhet – például – szegény százlábú (Centipedes) ha ő is szeretne végre egy egészséges lépésváltást…


#42. hét
Ti ne ismernétek? Szenvedély, hat betű: úgymint – pattanás, szalvéta, autogram, bélyeg, lepke, vízhólyag, futócipő – tudod na… Itt a svéd apuka kilós kiszerelését látjátok, eldugtam a mienket is a kupacban, tessék keresgélni és még hozzágyűjteni. Kilométert.


#43. hét
Felelőtlen, bakfis ötletként merült fel bennem, hogy az évből hátralévő nyolc-kilenc hétzáró hétfőn a legmókásabb, mindenkit megkacagtató katona történeteimmel foglak szórakoztatni titeket.
Oké, ti tudjátok, ha nem, hát nem…
Pedig aki nem élte át annak is ismerősek az olyan önkéntes közösségi fitness  témakörből vett szavak, mint: futkosó, hadtáp, éhezde, gyengusz, gyíkhús, kanálgép, alakizik és persze az elmaradhatatlan varrószerszám is, amivel kicentiztem nektek a hátralévő kilométereket – akarom mondani – napokat. Hatvannégy.

Erőt egészséget!


#32. hét
Lehet „filterezni“, színezni, színesíteni vagy lehet elkenve maszatolni, ami amúgy is félig kamuszürke lustaság… A futás a fekete-fehér/élet-igen-nem játék minden nap kérdésre váró tuti befutó válasza.
Dumcsizzanak ezen a héten is a tények:


#33. hét
Tavaly is megrendezték Bécsben a női futógálát (Frauenlaufen). A hivatalos pólót – arrafelé ez szokás – mindenki hordja a versenyen. Több mint 30.000 résztvevö a női agy (összes?) neuronhálózatát ábrázoló grafikát viselte. Cuki ötlet, profi dizájn és kivitelezés. Én felismerni vélem az „apukám végre te is levihetnéd a szemetet“ és a „milyen körömlakk megy szívem az új Garmin óraszíjamhoz?“ idegközpontok helyét.
De az is lehet, tévedek.


#34. hét
Weekly Report:
Huszonegy embernek annyi, már elveszítettük őket.
Kész, vége!
Ők már beértek és ugyanazzal a tempóval már valahol i.sz. 3519-ben járnak…
Velük nem számolhatunk. A csoport maradék tagságának – átlagosan – a kihívás negyven százaléka van még hátra. Kinek több, kevesebb, kinek nem pólója, ne vegye…
Don’t look back baby, don’t look back!


#35. hét
Régen minden jobb volt.
Ősrégen még jobb.
Régebben elég volt motívációnak egy mamlasz, tejfogú mammut vagy egy kőbunkó kő bunkó – és rögtön tudtad mi a dolgod.  Még régebb óta megfelelt esetleg egy kardfogú anyós, minden esetre nem volt ekkora felhajtás, meg “dzsípieszes eszes óra csopi” a futkosás körül.
Bíztatónak mutatok nektek egy cuki őskorit. Az anyóst mindenki oldja meg maga.


#36. hét
A (futó)ruha teszi az embert. Valjuk be ez sok pasinál is így van, de egy magára adó női futó sem aggat magára akármit. A tarahumara futóruha humora teszi a belvárosi kocogót szeptember 6.-án különlegessé, hiszen idén – immár hetedik alkalommal – lassú tempós, egymást bevárós városi futással tisztelgünk a híres indián törzs női tagjai előtt – hozzájuk hasonló viseletben. Ez legyen csoda-színes, klasszikus fazonú nyári rucika, trikóka, tunika, otthonka, mit’om én, de színes legyen az biztos!
Találkozó a Gellért téren, a hídfőnél, péntek este 19 órakor.


#37. hét
Nem akarok szőrözni, de egy halom (női) híresség (Marlene Dietrich, Betty Grable, Tina Turner,  Rihanna…) lába – ami előtt a világ hever – több milliós biztosítást ért meg valamiért, pedig láthatóan egy nyamvadt Sziget kört nem kocogtak le soha, hosszabb kirohanásokról nem is szólva. Láthatóan ceruza lábakkal, húsz centis droppal tipegő topánkákban pózólnak, ahelyett, hogy lenyújtatnának rendesen két dögös résztávozás között. Ezeknek a biztosítási ügynököknek nincs szemük, mi az igazi érték?
Mit rejthet egy szétizzadt kompressziós szár vagy egy decens cicanaci?
Nekünk fiúknak is maradt azért lehetőség: nem árt tudni, hogy Tom Jones nem a hangját, hanem a mellszőrzetét biztosította 7 millió dollárra.


#26. hét
Június idusa most egyezteti csendesen a múlt idő perfectumát, felezve évet és teljesítményt.Addig mi is beszéljünk a számok nyelvén… a római számok nyelvén, mert így illik az okosórás hősöket laudálni.
Anno Domini MMXIX in primis sex mensibus mediocre spatium gregis cursum est CMXXIV chilometra.
És most ugyanez költői arab fordításban: 2019év/6hónap/924km


#27. hét
Valami „Hogyan legyünk boldog-gazdag-sikeresek?” könyvben olvastam arról, hogy mi a 12 legfontosabb jellemzője a boldog-gazdag-sikeres embereknek. Talán már rögtön a negyedik kiemelt tulajdonság az volt, hogy az igazán sikeres ember nem foglakozik olyan dologgal amire nincs ráhatása – mint például az időjárás.
Jellemzően a többi tizenegyre nem is emlékszem, biztos akkor is ilyen döglesztő, agyat zsibbasztó kánikula volt. Így a három “Hogyan?”-ból csak egy jött be…


#28. hét
Nekem már az elején sántított az ügy. Nem akarok sarkosan fogalmazni, de már a pasi neve se tetszett. Azt mesélik róla, egy kis nehészség, egy kis megterhelés és máris húzódozik, mint akinek inába szállt a bátorsága. Érzékenykedik, felszisszen minden kis lépcsőnek kinéző piedesztálra lépve, pedig már tuti, hogy egy nyamvadt ógörög dinnyével se bír az istennek se eldekázni. Kenceficék, kenőcsök, olajok, svéd masszázs – itt délen – és, hogy ő mindig csak “egy kis melegségre vágyik”…  Mindegy is, pasikról jót vagy semmit. Csalódtam.

Offos a csávó.


#29. hét
Van az úgy, hogy hiányzik a hiány. Úgy értem, időnként fontosabbá is válhat ami nem történt meg velünk, mint ami épp az orrunk előtt zajlik.
…a másodszor is lemondott randi.
…női táska rejtekében hiába kutatott szerencsepénz.
…már elhamarkodott döntés előtti pillanat.
…nem várt boldogságtól elakadt lélegzet.
…a „nem semmi, mer’ az már valami”.
A napbarna bőr garmin hiánya…

…a hiányzó kilométer.


#30. hét
„A tagság egyetlen feltétele az örömteli kocogás vagy futás iránti vágy…”
Na erre mit léptek pupákok?
Just Do It! A francokat!
Mert megérdemlem? Egy túrót!
Sport témában felülmúlhatatlan szöveg a ma 7 éves Almodóvar Futó Egylet rekortán szilárdságú alkotmánya. Idén is a hagyományos “Csak a színe legyen vörös” eseménnyel ünnepeljük az „örömteli vágyat és a (futó)méltóságot”. Runcsi-puszi nektek AFE!


#31. hét
Mindig jönnek ezzel a “félig teli, félig üres” nyavajgással.
Hogy most akkor a fele még hátra van, vagy már csak a fele van hátra? Charlie Chaplin szerint – aki valjuk be nem volt egy Einstein – a kérdéses pohár pontosan kétszer akkora, mint amekkorának lennie kéne… Öntsünk is tiszta izót abba a pohárba: a tagság több mint fele teljesítette a kili harácsolás felét, 14(!) emberke már az egész évi adagot.


#20. hét
Év elejei szégyelni való adóságomnak néztem utána, de talán
még nem késő. Brit számmisztikusok szerint a „2019-es év (2019=2+0+1+9=12=3) a növekedés, gyarapodás és a megerősödés esztendeje. Olyan időszak, amikor már látszik, hogy merre haladunk, s nem céltalanul bolyongunk le és fel.” A képlet alapján mindenkinek világos a további teendő, ugye? Nna akkor kérem szépen, lehet továbbhaladni, nincs itt semmi látnivaló… Illetve dehogyisnem!
Befutott a harmadik kő-realista sporitárs aki teljesítette a misztikus 2019 km-t, már májusban! És még egy ötös és két hármas: ötödik hó harmadik hetében pedig az aktív csoport átlaga 103 km.


#21. hét
Ismeritek azt amikor egy elhagyatott épület falai, egy véletlen-életlen fénykép homálya, egy szakadtra taposott fél pár futócipő magára maradt csendélete mögé sikítozós krimibe illő szereplő gárdát, egy komplett zombis lányregényt,
de legalábbis egy Twin Peaks epizód kusza jelentés özönét képzeljük össze szemrebbenés alatt. Hát pont ilyen mögégondolós a mellékelt felirat, amit egy rozsdás móló padlóján fotóztam… lélegzet visszafojtva.
És akkor a nagy ijedtségre itt vannak az egyáltalán nem riasztó múlt heti adatok is.


#22. hét
Valahogy úgy alakult, hogy a napokban önismeretre gyúrtam. Olvasgattam ezt-azt, szupi okosságokat. Pontosabban nem csak ezen a héten – ez már tart egy ideje – de a hét különösen erős volt ebből a szempontból. Biztos ez a “futás mint önismereti tréning” dolog zavart be.
Tréner, trenya, trenyázni, tréning alsó, tréning felső, felső tréning, fejben edzés… Akkor ha fejben dől el, akkor fejben is dől össze?
…fejedzük is be mára, inkább olvasok tovább: adatokat a múlt heti dícséretes kilométer beszolgáltatásról.


#23. hét
(N.L.) „A teve a sivatag hajója. Ebből következik, hogy a sivatag a teve tengere, sőt, hogy a hajó a tenger tevéje.” Ezért, ha a futó az országút ördöge, akkor nyáron az aszfalt a futók pokla… Helyes, menjünk terepezni!
Nagy gratula azoknak akiknek – ezen a tevéknek való meleg hétvégén – az UTH nem egy tejipari eljárást jelentett…
A 229 alapító tagból – június első hetében aktív – 200 sporttárs átlaga 51,3 km volt.


#24. hét
Legyen.
Legfeljebb nevettek e képen egy cseppet, mert ezt egyenesen nektek – éppen terepen edzve – nem csekélyke szeretettel fényképeztem le.
Leltem egy ékes kecske fejet s éles tekintetet, mely felett Elek ferde perjelet rezegtetett – legelve kérges test megett. Nekem persze ezzel eszesen jelezte – Excellel hetente kerekre elemzett – mekktett ezer méterek egyenlegét, melyet eggyel lejjebb lelhettek meg.

Breaking News! Ötödik és hatodik “befutó” sporttársunk 2018 és 2014 km-nél helybenjár, lazít, lenyújt, szerelést igazít… Engem a sárga penész megesz, de ők nem idegeskedik el a végét. Persze, mert nekik nem is ez lesz idén a vége, a tuti. Gratula és még egy nagy gratula!


#25. hét
Őrületszupi jó volt a hangulat a Down Jones, a Nasdaq 100 piacokon, de átmenetileg megszeppent a Nikkei és a DAX index is. Rendszeres Elliott Wave elemzéssel vagy egy jó ritmusú derivatív ügylettel még éppen elérhetik a megfelelő korrekciós szintet – persze nem megfelejtkezve az arbitrázs specilalisták pánikrohamairól sem…
…ezzel szemben nálunk a kis-csopiban! Kisimult, izzadsággal pácolt homlok-redők, egyenletesen duruzsoló utazó pulzus lüktetés, hiszti nélkül gyarapodó kilométerek hétről-hétre, hónapról-hónapra.
Megéri a befektetés.


#14. hét
Az agyon szeretgetett 2019/km/év csoport lista adatait nézegetve számos szebbnél szebb gondolat és számtalan szám szökött szemembe ismét – midőn így – hétfö reggelbe toppanék. Látom van akinek csak egy “hosszút” jelent hétvégén a 42 kili és van akinek “Élete Elsö” maratonja – már rögtön personal best idövel…


#15. hét
Már ártatlan-zsenge kamasz korunkban is határozottan érdekelt minket a statisztika. Ahogy az ismert mondás tartja – „…olyan mint a bikini”. Ebből következik, hogy már a Balatonalmádi strandon elkezdtük a módszeres megfigyelést… Rengetek izgalmasnak hangzó fogalommal lehet vagánykodni, mint “módusz, kumulált, F-mutató” stb.
Gondoltátok például, hogy a tagság 21%-a 100 kili felett futott eddig ebben a hónapban és a 4%-ának Gábor a neve? Megérte strandra járni.


#16. hét
A hétfőn pacsulival dehidratált Nyuffy nevű iramfutó kollégáról olvastam a következőt: őrült cikk-cakk technikás iramodásairól írják, hogy “van benne rendszer”. Mikor a biztonságot jelentő bokros/gazos pihenőhelyére vonul, sokszor a saját nyomán visszafut, majd többméteres oldalugrással foglalja el a vackát – ezzel megzavarva az esetleg szagot fogott vacsora vendéget.
Mi haladjunk csak tovább egyenesen, fülelve a friss 16. heti hírekre.


#17. hét
Én csak azt látom a pcihó-cuki pacába bele, hogy szépek vagyunk.
Azt, hogy okosak vagyunk és azt, hogy lepke könnyen futunk.
Itt van példaképp egy csoporttársunk aki maga is példakép. Szép, okos – és még a lepke is előlábra érkezik hozzá. Olvassátok megosztott figyelemmel a vele készült interjút és az áprilisi harács eredményeket.


#18. hét
Aha, ők méhek! Ők is csak gyűjtenek-gyüjtögetnek szorgalmasan, csak számolgatnak közösen, kiscsopiban. Láthatóan nekik is a legfontosabb edzés a pihenés… és miközben bundizva bandáznak mézporos pipacs párnára dőlve, még arra is van gyakorlatuk, hogyan kell egymás megfáradt potrohát vagy szőrös lábát – kényelmesen átkarolva – “lenyújtani”.
Mintha csak magunkat látnám kedves sporttársak!


#19. hét
Annak aki a hétvégén volt ollan bátor – és persze akinek az UB nem Ulanbátor rövidítése – meg-megszaladt a kilométer számláló. Ehhez hidratációnak végig balkéznél kell legyen egy nagy adag kék víz, plusz ez-az és pikk-pakk körbe is ér az érdeklődő. Szeletben, egyben, egyéniben vagy csapatban – mindegy is, hogy hogyan és hol.
A múlt heti csapat eredmény itt büszkélkedik. Ez a büszkeség – természetesen – megilleti azt a sporttársunkat is (végre fiú!), aki másodikként teljesítette egész évre szóló kihívásunkat, a 2019 km-t.


#08. hét
…na hát ugye, a rokonságát nem válogathatja meg az “Ember”. Okos, megbízható tekintettel mélázó őseinknek a vadászó, halászó, gyűjtőgető életmódtól csak egy jól kivitelezett evolúciós ugrás volt a kilométer gyűjtögetés begyűjtése.

Itt látjátok hol tartunk a havi javasolt 168 kilihez képest csapatátlagban – szűk egy héttel február vége előtt.


#09. hét
Egy biztos, minden változik…

Sajna pont erre a “változnak a dolgok” dologra vagyunk – szerintem – a legkevésbé felkészülve. Most akko’ az állandóság biztonságot jelent, tuti-fix? Biztos, ami biztos mutatom az állandóan változó, gyarapodó kilométereket amit a 2019/km/év grupettó ebben a hónapban is összetalpalt. Február havi csoport átlag 144,2 km.


#10. hét
Úgy érzem, hogy szellemileg elég frissek vagyunk – így tavaszi fáradság idején – egy aszfalt tömörségű idézet ide idézéséhez, a Mestertől.

„Az út maga sokkal fontosabb, mint az, ami útnak indított.” (Coelho)

Most, hogy minden kitisztult a buksitokban, elidőzhettek az “Út” múlt héten megfutott adatain.


#11. hét
…mondd, mi a bánat jó ebben? Gombócból is sok. Az, akinek hét anyja van. Nem unod még? Futsz itt mint a güzü… Gondolom titeket is próbáltak már “leoltani” hasonló beszólásokkal. Az eheti lelkesítő adatok mellé jár egy kis cuki-fotó is arról, hogy ki az a szépség (Mus spicilegus), akihez hasonlítunk amikor güzülünk.


#12. hét
Az illusztráción látható kép – csak illusztráció.

Pont nem ad valós képet arról, ami számos ismerősünk ismerősével, esetleg ennen maga-magunkkal történt a napokban, – mondjuk épp a Balaton összes partján. Már ha érthető mire is gondolok… Persze más meg másutt, úgyhogy az aktuális eredmények meg itt lógatják a lábukat.


#13. hét
…már a régi görögök is! Szinte látjuk talpaló hösünket, ahogy lenge tunikája – meg ez, meg az – meglibben a tavaszi hellén szellö enyhén renyhe szárnyán… Mondjuk időszámításunk előtt, a 4. század körül év/km-t gyüjteni (minuszban?!) nem lehetett akkora kunst talán.

Az áprilisi csoportátlag 172,5 km!


#01. hét
Az első héten 181 tagtárs közül 158 szaporította a futókilométereket. A csoport átlag 34,8 km lett. Van akit ez tovább lelkesít, van akire már most a frászt hozza…


#02. hét
“Ti mind egyéniségek vagytok!” – ahogy a klasszikus mondja.
Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) remekül hozzátok az ideális átlagot ezen a héten is. 209 lelkes tag, 70 kili körüli teljesítés és alig egy-két (igazolt) hiányzó.


#03. hét
Ahogy a tavalyi fekete a fehér volt, úgy az idei “közös” távot begyűjteni 2019-ben is igazi egyéniségeknek való feladatnak tűnik. Az első hónap vége, január 31-e – másfél hét múlva – csütörtökre van kitűzve. Akkor osztunk-szorzunk újra. (Eddig 218 tag, több mint százharminc kili csoport norma)


#04. hét
Áá… ők csak a havi fixesek… olyan örömmel rohangásznak itten egész hónapban mint a felhőtlen szabadúszók (hamár képzavar…) A lenyűgöző egyéni teljesítmények mellett, továbbra is a csoportátlag abszolút értékét gondolom igazán értékesnek. 220 tag, átlagosan 155,2 lefutott kilométert tett meg 2019 első hónapjában – nem akármilyen időjárási körülmények között. 90-en teljesítették a “januári challenge” 168 km-ét.


#06. hét
Én isti-bizi kigugliztam az összes futónövényt, hogy ki mikor, merre rajtol végre már így tél végén. Ismerősnek csak a Iszalag (Clematis vitalba) tünt, de ebben is biztos van egy betűhiba… Mindannyian szurkolunk a hóvirág (Galanthus nivalis) fehér buksis befutójának! Addig is az 6. heti számdatok: 220 tag, 57,9 km átlag


#07. hét
Kosztolányi sporttárs számára – közismert 10 legszebb magyar szava közül – a “fülolaj” volt a befutó… Ja, ha így, akkor innen csak egy nyújtott lépés a – szintén lenyűgözö – “hajnali folyamkilométer” páros… Itt látható az a kilométer folyam számokban, amit a héten toltatok: